perjantai 30. toukokuuta 2014

haastetta peliin :)

luvattoman kauan on mennyt taas päivittämisessä... mielessä on ollu muttei vaan oo saanu aikaseksi. No nyt päätin kirjoittaa ja katselinkin ensin että mitä on viimeks kirjotettu ja huomasinkin että mä olen saanut haasteen ja vielä kivan semmoisen. Koska vielä ehtii mukaan arvontoihin päätin vastata haasteeseen :)



Haasteena oli kirjoittaa vapaamuotoinen kuvaus hevosesi huolenpidosta. Millaista on hevosesi arki ja mitä sen hoitoon kuuluu?

Meillä on 3 hevosen pieni talli jossa on 1 karsina ja 2;n aikusen pihatto. Aamut alkaa ruokinnalla niinkuin varmasti muissakin talleissa. Pihaton hevoset (tamma Kerttu ja Huti) laitetaan kiinni ruokailun ajaksi niin että syövät vain omat ruokansa ja saava ruoka rauhan. Samalla tulee kokeiltua jalat läpi ja otettua mahd. kääreet pois etenkin reenihevosilta ja hiittipäivien jälkeen. Kun hevoset on syöny ne päästetään irti ja saavat sitten kulkea sisään ulos miten tahtovat. Karsinassa asuva tyyppi (Jorma) pääsee omaan tarhaansa kun on ruokansa syöny. Aamulla katsotaan vähän keliäkin jos on huono ilma, pakkasta tai kovaa tuulta ja vesisadetta laitetaan loimia niskaan tai vaihdetaan kuivia sen mukaan mitä kukin tarvitsee. 
Meillä hevosilla on vapaa heinä, tarhoissa on pyöröpaalit ja hevoset saavat syödä just niin paljon ku vain tahtovat. Huti käyttääkin sitä mahdollisuutta hyvin hyödykseen ;) Jorma ja Kerttu taas saisivat vaikka enemmänkin syödä. 
Minun ollessa päivän töissä hevoset tarhailevat koko päivän. Iltapäivällä/illalla sitten reenataan mitenkä kalenterissa sitten seisookaan. Joko ajaen lenkkiä, tiuhtaten, hiittin ajoa tai ratsastaen. Ajon jälkeen on hevosten pesu, juottaminen melassivedellä ja mahdollisesti loimitukset ja kovemman reenin jälkeen jalkojen kylmäys. Joko kylmäys patjoilla tai sitten kylmällä vedelle letkutelen. Kerttulla tapaan käyttää paljon Back On Track-patjoja koska sen jalat ei kestä edes linimenttejä kovinkaan hyvin. Iho alkaa hilseilemään ja tulee rupia hyvinkin helposti. Jorma taas sitten käyttää Speedwaytä ja Leg Painttia pääasiassa muutaman päivän "kuureina" säännöllisen epäsäännöllisesti. 
Saamalla kun hevosten treenit on suoritettu mää laitan ilta ruuat turpoamaan.
 Meillä hevoset saa mössöä jossa on pellavaista ja melassileikettä joska turvotetaan. Jorma jääpi karsinaan mutustelemaan heiniä ja tammat touhuavat mitä touhuavat, monesti ne löytää heinäpaalilta kun sitten myöhemmin menee talliin iltaruokintaa tekemään. Meillä kun ei tule vesi automaattisesti karsinoihin kuppeihin ni iltahommiin kuuluu myös vesisaavien puhdistus ja täyttö.  Iltaruokinta suoritetaan kuten aamulla taaten jokaselle ruokarauha. Samalla siinä odotellessa että tammat on syöny laitan aamuruuat valmiiksi ämpäreihin ni aamulla on joutusampaa eikä myöhästy töistä :)
Viimeiseks kattotaan että ovet ja portit on kiinni ja sammutetaan valot. :) 

minäpä jatkan haastetta vaikkakin taitaa tulla monelle tosi kiirus mut siltikkin haaste lähtee Salaisuus Rok, Ponnen Aatos, R.R. Samu,

Hertan maailma ,Annan talliMaalaiselämää ja Viltsun blogille :) ollos hyvä ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti